Stefanie ontdekt contractmanagement: Financiële zaken voor contractmanagers

Door Monique Liedtke

Stefanie Lamme - opleidingsadviseurIn mei stapte klantadviseur Stefanie Lamme in de wereld van contractmanagement specialist CM Partners. Alhoewel zij niet helemaal onbekend was met het vakgebied contractmanagement, wilde zij graag alle ins en outs weten over de aangeboden trainingen. Waarom zouden (toekomstige) contractmanagers nu een training moeten volgen bij dit contractmanagement expertisecentrum? Stefanie gaat op ontdekking en volgt daarom alle trainingen. Zij neemt je mee in haar kennismaking met de trainingen en het unieke karakter van de methode CATS CM. 

In deze derde editie van de serie ‘Stefanie ontdekt contractmanagement’ deelt zij haar ervaring met de training Financiële zaken voor contractmanagers, een ééndaagse training waarin je de ingrediënten krijgt aangereikt om financieel grip te houden op je contracten. Je leert wat de invloed van de interne controle is op het (financiële) takenpakket van de contractmanager en hoe je een financieel dashboard ontwikkelt.

Het is alweer even geleden dat ik aan een financiële training heb deelgenomen, en ik moet zeggen dat het ook weer een beetje weggezakt is, dus vind ik het toch even spannend om aan de training Financiële zaken voor contractmanagers deel te nemen. We hebben een leuke groep, met een aantal deelnemers die de hele leergang volgen. Zij zijn dus al helemaal bekend met de CATS CM methode, en refereren hier ook een aantal keer aan tijdens de training. Leuk om te merken dat de contractmanagementmethode al zo in hun systeem zit!

Linda Tonkes is onze trainer, en zij neemt ons mee door wat bekende financiële termen als de jaarrekening, de administratieve organisatie, rapportages en verantwoordingen. Ook probeert zij een brug te slaan tussen de rol van contractmanager en de financiële administratie. Vaak wordt er door beide partijen niet in dezelfde taal gesproken, wat kan resulteren in onbegrip en frustraties. Dit wordt wel herkend door de deelnemers. Maar Linda houdt ook de spiegel voor: de collega’s van de financiële administratie zullen hetzelfde ervaren. Iets om over na te denken!

De meest genoemde frustratie van contractmanagers op financieel vlak is het ontbreken van gegevens of het moeten optellen van gegevens uit verschillende systemen. Linda geeft ons goede handvatten om hier goed mee om te gaan. Ook laat zij zien hoe je kunt proberen om dit te voorkomen, al bij aanvang van een overeenkomst.

Ook de opdrachten tijdens deze training zijn zeer praktijkgericht, wat in dit geval voor mij – als niet contractmanager – betekent dat ik zelf niet echt aan de training financiële zaken kan deelnemen. Maar dat neemt niet weg, dat ik het erg interessant vind om van de andere deelnemers te horen waar zij tegenaan lopen en te zien hoe zij hier een oplossing voor zoeken. Er wordt hard gewerkt aan een eigen financieel dashboard: iedereen neemt een contract in gedachten en bepaalt daarvoor welke financiële gegevens minimaal beschikbaar moeten zijn. Uiteindelijk komt het erop neer dat de informatie die je hebt, platgeslagen moet worden tot inzichtelijke cijfers.

De resultaten worden aan de groep gepresenteerd, en na de training gaat iedereen terug naar zijn werkplek met een praktisch document, die ze gelijk kunnen toepassen in hun eigen werkomgeving. Daarover gingen de reacties op deze training dan ook: fijn om weer even een stukje financiële basiskennis te krijgen en om heel concreet aan de slag te kunnen met het financieel dashboard.

De volgende keer vertel ik over mijn deelname aan de training ‘CATS CM Practitioner’, waarin deelnemers een verdieping doen in de contractmanagementmethode CATS CM.

Heb je vragen? Mail of bel me gerust: stefanie.lamme@cmpartners.nl of 06- 212 24 076.

 

Lees ook de vorige blogs:

Bel mij terug