Definitie leveranciersmanagement verandert door verschuivend startpunt Inkoop

14 augustus 2019 door Gert-Jan Vlasveld

Er is een verschuiving gaande bij het nemen van de ‘make-or-buy’ beslissing. Steeds vaker zijn organisaties niet meer in staat om zelf een bepaalde behoefte in te vullen. In veel gevallen zijn de capabele mensen in het verleden geoutsourcet of ontslagen. De kennis, kunde en capaciteit is gewoon niet meer aanwezig. Dat betekent dat de bij de meeste make-or-buy beslissingen de uitkomst ‘buy’ is!

Lees deze blog

Strategisch leveranciersmanagement, de eyeopeners van een waardevol Graydon event

11 april 2019 door Monique Liedtke

Slechte prestaties van een leverancier kunnen grote gevolgen hebben voor jouw organisatie. Langere levertijden, hogere ontwikkelkosten en ontevreden klanten zijn slechts enkele voorbeelden van de consequenties. Een leverancier die niet handelt volgens het organisatiebeleid kan zelfs imagoschade toebrengen, zoals in het geval van belangenverstrengeling of fraude. Om negatieve publiciteit en financiële risico’s te voorkomen, is een goede implementatie van strategisch leveranciersmanagement van groot belang. Hoe beteugel je strategisch leveranciersmanagement?

Lees deze blog

Contractbeheer, alle contractinformatie op de juiste plek

21 november 2018 door Linda Tonkes

Afspraken met derde partijen worden over het algemeen altijd vastgelegd binnen organisaties. De impact van contracten kan variëren van klein tot groot. Hoewel de impact kan verschillen, is het natuurlijk voor elk contract belangrijk dat de contractinformatie op elk moment op een bekende en logische manier opgehaald kan worden. Contractbeheer speelt hier een grote rol […]

Lees deze blog

Contractmanagement als de spil in de contractlevenscyclus

8 mei 2018 door Monique Liedtke

Net als producten een zogenaamde levenscyclus hebben, geldt dat ook voor contracten. De contractlevenscyclus kent meerdere fases en – wellicht gek genoeg – contractmanagement bestrijkt niet de gehele duur van die levenscyclus. Om het nut van contractmanagement goed te kunnen begrijpen, is het belangrijk om te weten dat het contractmanagementproces deel uitmaakt van dit grotere geheel. De betrokkenheid van contractmanagers bij alle fases in de contractlevenscyclus draagt bij aan het behalen van de contractdoelstellingen. Hoe ziet het contractlevenscyclus er nu uit?

Lees deze blog

Circulair inkopen en de wisselwerking op contractmanagement

2 januari 2018 door Linda Tonkes

Circulair inkopen wordt steeds populairder, vele organisaties nemen het in hun ambities op. Wat betekent dat voor de uitvoering van contractmanagement? Een andere manier van inkopen vraagt namelijk om een kritische kijk op de relatie die circulair inkopen heeft met contractmanagement.  Welke invloed heeft het op het managen van contracten en wat dient er aangepast te worden om circulair inkopen überhaupt te realiseren?

Lees deze blog

Een contract, gestold wantrouwen of basis van vertrouwen?

19 december 2017 door Gert-Jan Vlasveld

In een van onze trainingen komt de relatie tussen de contractpartijen ter sprake. Van een cursist kregen we onlangs de opmerking: “Ja, maar een contract is toch gewoon gestold wantrouwen?”.  Er werd luid gegniffeld, de andere deelnemers herkenden op een bepaalde manier wat er gezegd werd. Mijn eerste gedachte was dat de desbetreffende cursist wel veel negatieve ervaringen met leveranciers moest hebben gehad. Mijn tweede gedachte was echter dat, wanneer je je in een contract concentreert op de te nemen acties bij de minst geringste mate van wanprestatie, deze indruk er dan gemakkelijk insluipt.

Lees deze blog

Leveranciersmanagement versus contractmanagement

29 augustus 2017 door Monique Liedtke

Contractmanagement, vendor management, supplier management, leveranciersmanagement of contract- en leveranciersmanagement. Allemaal termen die bij organisaties gebruikt worden en aanhaken bij de inkoop. Wat is nu eigenlijk het verschil en wat zijn de overeenkomsten?

Lees deze blog

Bel mij terug