Stefanie ontdekt contractmanagement: CATS CM Foundation

Door Kelly Turenhout

Stefanie Lamme - opleidingsadviseurIn mei stapte klantadviseur Stefanie Lamme in de wereld van contractmanagement specialist CM Partners. Alhoewel zij niet helemaal onbekend was met het vakgebied contractmanagement, wilde zij graag alle ins en outs weten over de aangeboden trainingen. Waarom zouden (toekomstige) contractmanagers nu een training moeten volgen bij dit contractmanagement expertisecentrum? Stefanie gaat op ontdekking en volgt daarom alle trainingen. Zij neemt je mee in haar kennismaking met de trainingen en het unieke karakter van de methode CATS CM. 

In deze tweede editie van de serie ‘Stefanie ontdekt contractmanagement’ deelt zij haar ervaring met de training ‘Contractmanagement CATS CM Foundation’, een praktische tweedaagse opleiding voor succesvol contractmanagement op basis van de standaard contractmanagementmethode CATS CM©.

Veel deelnemers gingen mij al voor in de training CATS CM Foundation. De methode, die aan de basis staat van deze training, is ontwikkeld door Gert-Jan Vlasveld en wijlen Jan van Beckum. Als pioniers van het vakgebied hebben zij in 2007 de CATS CM methode beschreven in een praktisch handboek, dat in 2014 herzien is naar de nieuwste maatstaven.

Download het boekdeel CATS CM®

Download boekdeel CATS CM®

Bedankt voor je interesse, we sturen het boekdeel direct naar je toe!
  • We zijn benieuwd naar je bevindingen. Naar aanleiding van je interesse nemen we eerdaags nog even contact met je op.

Om mijn werk als adviseur goed te kunnen uitoefenen, vond ik het belangrijk dat ik de beproefde methode onder de knie kreeg. Daarnaast biedt de training veel inzicht in de complexiteit van de positie van de contractmanager, de invloed van contractmanagement op contractdoelstellingen en de positionering van de contractmanager.

Onze trainer is Max Kloosterman. Max praat ons eerst bij over het wat en waarom met betrekking tot contractmanagement. Vervolgens neemt hij ons mee door de CATS CM methode, die opgebouwd is uit 4 pijlers: het zogenaamde ‘Work To Be Done (WTBD) versus All Other Contract Matter (AOCM)’, de rollen binnen contractmanagement, het contractmanagementproces en de contractmanagement ‘essentials’. Ook het Contract Risico Profiel en het Contract Assessment komen aan bod; heel interessant om te ontdekken hoe dergelijke instrumenten je kunnen helpen grip te krijgen op contracten.

De training is heel praktijkgericht ingedeeld: we beginnen de dag met de theorie om gaandeweg steeds meer aan opdrachten te werken in de vorm van individuele casussen. Het blijkt nog helemaal niet zo eenvoudig om altijd eenduidig de scheiding tussen AOCM en WTBD te benoemen. Het feit dat we het op onze eigen werkomgeving betrekken, maakt dat de opdrachten heel gericht zijn op de dagelijkse praktijk van de contractmanager. We nemen een eigen contract in gedachten en daarvoor bepalen we bijvoorbeeld de fase in de contactlevenscyclus en maken we een Contract Risico Profiel.  Eerst vullen we voor onszelf in hoe dat eruit ziet en vervolgens bespreken we deze in tweetallen. We eindigen iedere opdracht met een groepsdiscussie over de individuele casussen. Dat levert zeer interessante gesprekken op.

De groep bestaat uit deelnemers die te maken hebben met contractmanagement vanuit de afnemer, de klant, maar anderzijds ook deelnemers vanuit de leverancierskant. Leuk om de verschillende zienswijzen en interpretaties te zien en te horen hoe contractmanagement per organisatie is ingeregeld. Wat mij toch wel verbaasde is dat dit enorm blijkt te verschillen.

Ik ben weer een stuk wijzer geworden over het vakgebied en de contractmanagementmethode. Mijn conclusie over de CATS CM Foundation?  De theorie van de CATS CM methode is een stevig fundament voor contractmanagement. De training maakt dit heel concreet, waardoor de theorie direct toepasbaar wordt in het eigen werk. Hoe mooi is dat?!

De volgende keer vertel ik meer over mijn deelname aan de training ‘Financiële zaken voor contractmanagers’, waarin deelnemers meer handvatten krijgen om de financiële aspecten van contracten te managen.
Heb je nu al vragen? Mail of bel me gerust: stefanie.lamme@cmpartners.nl of 06- 212 24 076.

 

Lees ook deel één:  Stefanie ontdekt contractmanagement – AVG

Bel mij terug