Doe mee aan onderzoek: ‘Het werkprofiel van een contractmanager 2019’

Door Kelly Turenhout
Onderzoek ‘Het werkprofiel van een contractmanager’: deel jouw inzichten uit het werkveld en ontvang als eerste het onderzoeksrapport!

Wat speelt er in de wereld van contractmanagers? Het werkveld van een contractmanager is dynamisch en aan verandering onderhevig. Daarom voeren we iedere twee jaar een onderzoek uit onder contractmanagers in Nederland: ‘Het werkprofiel van een contractmanager’. Door mee te doen draag jij bij aan het inzichtelijk maken van de huidige status quo van contractmanagement binnen organisaties.

Naast de bestaande onderdelen van het onderzoek, zoals rollen, systemen en contractvolumes, is er een belangrijke dimensie bijgekomen: competenties en succesfactoren. Voor deze editie werken we samen met Tom Brand van Universiteit Twente, die invulling heeft gegeven aan dit nieuwe onderdeel.

Onderzoek Het Werkprofiel van een contractmanager

Nuttige inzichten voor het vakgebied contractmanagement

Hoe ziet het werkprofiel van een contractmanager er nu uit? Uit onderzoek van 2017 kwamen interessante inzichten naar boven. Zo bleek een groot deel van de respondenten te maken te hebben met rolbeperkingen. Met een gemiddelde contractwaarde van  tien miljoen euro verdeeld over ongeveer vijf contracten, liggen er vaak genoeg kansen om meer waarde uit contracten te halen. Echter weerhoudt het gebrek aan mandaat contractmanagers ervan om deze waar te maken. Daarnaast gaven veel respondenten aan dat ze als contractmanager wat meer vrijheid van de Contract Board op prijs zouden stellen.

Verder bevatte het wensenlijstje van contractmanagers onder meer financiële bevoegdheden, het zelfstandig kunnen tekenen van contractwijzigingen en het afhandelen van risico’s.

Het voorgaande onderzoek ‘Het werkprofiel van een contractmanager’ toonde eveneens aan dat het gebruik van systemen sterk toenam. Echter, de administratieve kant verliep nog vaak via een gedeelde harde schijf of een Excelbestand. De vraag rijst dan of dit überhaupt onder de categorie systemen valt.

Hoe is de praktijk vandaag de dag?

De huidige situatie: Het werkprofiel van een contractmanager anno 2019

Het vakgebied contractmanagement is volop in beweging en verandert snel. Een actueel beeld van het werkprofiel van contractmanagers in Nederland biedt jou én ons inzicht in waar het vakgebied op dit moment staat. Een uitstekende basis voor verdere groei en innovatie!

De enorme belangstelling voor dergelijke inzichten is gebleken uit de grote en voortdurende vraag naar het onderzoeksrapport. Een reden om dit onderzoek opnieuw uit te voeren.
Onderzoek Het Werkprofiel van een contractmanager

Waarom doen we dit onderzoek?

CM Partners houdt zich bezig met het stimuleren van groei en innovatie binnen het vakgebied contractmanagement in Nederland. Eén van de manieren waarop we hier invulling aan geven, is door periodiek onderzoek te doen naar het werkprofiel van contractmanagers.

Ken je andere contractmanagers in Nederland? Stuur de vragenlijst dan gerust door!

 

Sluitingsdatum enquête: 8 juni 2019

 

Bel mij terug