Contractmanagement scriptieprijs signaleert jong talent om het vakgebied ‘cool’ te maken

Door Kelly Turenhout

Veel bedrijven laten tegenwoordig zowel randactiviteiten als bedrijfskritieke processen uitvoeren door externe leveranciers. Binnen diverse hbo-opleidingen, zoals facility management, economie en business management, wordt er dan ook steeds meer aandacht besteed aan de inrichting en uitvoering van contractmanagement. Om studenten te motiveren contractmanagement onder de loep te nemen, reikt CM Partners, ontwikkelaar van de meest geadopteerde contractmanagementmethode CATS CM®, de Jan van Beckum Scriptieprijs uit.

De diversiteit aan mogelijkheden voor een scriptieonderwerp op het gebied van contractmanagement is enorm, waarbij innovativiteit, praktische toepasbaarheid en oplossingsgerichtheid de doorslaggevende criteria zijn om in aanmerking te komen. Daar waar de twee voorgaande winnaars van de scriptieprijs best value procurement en circulair inkopen aan de kaak stelden, stippelde de winnende scriptie van 2019 een complex implementatie traject uit voor een gerenommeerd instituut. Hierbij werden contracten opgedeeld in verschillende categorieën met ieder een eigen contractmanagement benadering.

De winnaar van de contractmanagement scriptieprijs 2019, Abdannor Zoulali, is afgestudeerd aan Saxion Hogeschool. Hij werd voor zijn scriptie beloond met 2000 euro. Daarnaast mag hij ten tonele verschijnen op de Nationale Contractmanagement Conferentie op 11 februari 2020 om zijn inzichten te delen. Een mooie opstap voor een jonge professional om met vakgenoten in aanraking te komen.

De scriptieprijs is dan ook echt bedoeld als inspiratieprijs. Initiator CM Partners promoot ieder jaar het vakgebied bij hogescholen, om zo jong talent te signaleren en hen een duwtje in de goede richting te geven. Onder de ingezonden scripties worden drie deelnemers genomineerd, die hun scriptie komen presenteren en toelichten in het Academiegebouw in Utrecht. En niet voor niks. Zij mogen een gratis opleiding volgen bij CM Partners, om zo bekend te raken met de methode CATS CM®. Deze kennis is zeer waardevol, omdat het in de markt steeds vaker als een pré of vereiste verlangt wordt.

Een frisse blik van jong talent kan leiden tot enorme innovaties, binnen het vakgebied maar ook intern bij bedrijven. De wereld verandert in rap tempo door maatschappelijke en technologische ontwikkelingen. De enorme verschuiving in de wijze waarop organisaties hun bedrijfsvoering doen, zorgt voor een toenemende behoefte aan proactief contractmanagement. Ongeacht de toenemende groei in behoefte, de centrale vraag blijft altijd hetzelfde: hoe zorg je ervoor dat contractuele samenwerkingen tot een maximaal resultaat leiden?

Volgens onderzoek is de gemiddelde contractmanager 46 jaar en neemt hij een aardige rugzak met ervaringen met zich mee, maar veelal ook een begrijpelijke dosis tunnelvisie. Jongeren zijn opgegroeid met digitalisering en een agile manier van werken. De huidig studerende generatie is daarom de aangewezen groep personen om in deze turbulente decennia eigentijdse oplossingen te bedenken.

Dit vond ook contractmanagement pionier Jan van Beckum (1948-2015). Hij had een voorspellende visie op leren en contracten. Als één van de eersten doorzag hij dat contractmanagement überhaupt een vakgebied zou worden. Hij richtte niet alleen het contractmanagement expertisecentrum CM Partners op, maar ook ontwikkelde hij samen met managing partner Gert-Jan Vlasveld de standaard methode voor contractmanagement in Nederland, CATS CM®. Ter nagedachtenis aan de pionier, en om innovatie en de arbeidsmarkt te stimuleren, reikt CM Partners sinds 2016 jaarlijks de Jan van Beckum Scriptieprijs uit.

Bel mij terug