Leergang contractmanagement op basis van CATS CM

De praktijkgerichte Leergang Contractmanagement van zeven dagen biedt je een goede basis als contractmanager. Naast de trainingsdagen doe je de examens CATS CM Foundation & Practitioner en maak je een implementatieplan voor het contractmanagement binnen je eigen werkveld, afdeling of organisatie.

Download deze brochure Boek deze leergang

Waarom deze training

 • Complete basisopleiding voor de contractmanager
 • Je hebt gelijk een plan om je contractmanagement verder te professionaliseren
 • Na het succesvol doorlopen krijg je een in de markt gewaardeerd diploma
 • Je kunt een standaard programma doorlopen of je lesprogramma naar eigen behoefte samenstellen
8
 • Wat leer je
 • Voor wie
 • Algemeen
 • Programma
 • Prijs
 • Data, locaties en inschrijven
 • Gerelateerde trainingen
Wat leer je

Na deze leergang ben je in staat om

 • grip te krijgen op je contracten, zodat je je contractdoelstellingen kunt behalen en optimale waarde kunt halen uit je contracten.
 • proactief contracten te managen met de praktische, gestructureerde aanpak CATS CM.
 • besparingen en kostenvermijdingen te realiseren.
 • risico’s in contracten te managen en zo tot een minimum beperken.
 • contracten op te stellen en beoordelen met oog voor de juridische risico’s en consequenties.
 • een financieel dashboard voor je contracten op te stellen.
 • de prestaties van leverancier(s) zoals afgesproken in het contract te managen.
 • op juiste wijze om te gaan met contractuele wijzigingen, tekortkomingen en geschillenbeslechting.
 • contractmanagement effectief vorm te geven en te implementeren binnen je eigen werk en/of organisatie/afdeling op basis van het actie/implementatieplan wat je tijdens de leergang maakt.
Voor wie

Bedoeld voor

Contractmanagers die op zoek zijn naar een complete basisopleiding om meer grip te krijgen op hun contractmanagement, volgens een duidelijke visie en methodische aanpak.

Voorkennis

Deze opleiding gaat uit van HBO werk- en denkniveau. Er is geen specifieke voorkennis vereist, maar het verhoogt het rendement van de training als je in het vakgebied van contractmanagement werkzaam bent.

Algemeen

Duur

Er zijn in totaal zeven trainingsdagen, verdeeld over de verschillende trainingen. De totale doorlooptijd van de leergang hangt af van de trainingen waar je voor kiest en wanneer je het implementatieplan kunt aanleveren. De door ons geplande data vind je terug onder ‘Data, locaties en inschrijven’. Het is mogelijk om hier vanaf te wijken en je eigen programma samen te stellen. Het is de bedoeling het implementatieplan maximaal 3 maanden na de laatste trainingsdag af te ronden. 

Examens

In de leergang leg je ook de examens CATS CM Foundation en Practitioner af, waarmee je de certificaten ‘CATS CM Foundation’ en ‘CATS CM Practitioner’ kunt behalen.  Wanneer je een examen niet haalt, krijg je van ons een gratis herkansing aangeboden. 

Materiaal

Bij de verschillende modules ontvang je een digitale versie van de hand-outs, opdrachten en oefeningen. Daarnaast ontvang je bij de Contractmanagement Foundation module het boek ‘CATS CM® versie 4, van werken aan contracten naar contracten die werken’ en bij de CATS CM Practitioner module het Handboek Contractmanagement met een groot aantal CATS CM templates in Excel, die je operationele werk aanzienlijk vereenvoudigen!

Werkvormen

De theorie wordt afgewisseld met discussie over de eigen situatie van de deelnemers, naast opdrachten en oefeningen die individueel of in groepjes van twee of drie deelnemers worden gedaan en daarna plenair worden besproken. Bij de CATS CM Practitioner training krijg je ook huiswerk mee tussen de trainingsdagen. De studiebelasting hiervan is 2 tot 4 uur per keer.  De studiebelasting van het maken van het implementatieplan hangt af van je keuze voor onderwerp en de uitgebreidheid van je plan. Het voordeel is dat je dit gelijk in je werk kunt gebruiken.

Programma

Programma

 • Contractmanagement CATS CM Foundation
  Inzicht in het wat, hoe en waarom van contractmanagement en de basiskennis van de methode CATS CM.
 • Contractmanagement CATS CM Practitioner
  Het toepassen van CATS CM op je eigen contracten. Je oefent de verschillende activiteiten bij het managen van contracten en doorloopt alle stappen.
 • CATS CM Foundation examen
 • CATS CM Practitioner examen
 • Juridische zaken voor contractmanagers
  Basiskennis waarmee je contracten en algemene voorwaarden kunt opstellen en beoordelen en de valkuilen en risico’s kunt Tevens de mogelijkheden voor geschillenbeslechting.
 • Financiële zaken voor contractmanagers
  Je krijgt inzicht in de samenhang van de verschillende financiële zaken in een organisatie en leert een financieel dashboard maken.
 • Implementatieplan maken (buiten trainingstijd)

Zie voor uitgebreide informatie van de verschillende onderdelen het programma van de betreffende trainingen.

Het is mogelijk om van de geplande trainingsdata af te wijken en je eigen leergang samen te stellen op basis van onze open rooster trainingen.

Wanneer je dit wilt of andere dan de standaard modules in de leergang wilt opnemen, doen wij je graag een aanbod op maat. Je kunt daarvoor contact opnemen met ons secretariaat, secretariaat@cmpartners.nl of telefoon 0852 10 05 31.

Prijs

Kosten

De prijs voor de leergang met de standaard modules is € 5.245,-.

Dit is inclusief alle kosten, zijnde materiaal- en locatiekosten inclusief lunch, genoemde literatuur, CATS CM Foundation & Practitioner examen en begeleiding bij en beoordeling van het implementatieplan. Je krijgt met deze prijs een korting van circa 20%*. Alle bedragen zijn exclusief 21% btw.

Het is mogelijk om van de geplande trainingsdata af te wijken en je eigen leergang samen te stellen op basis van onze open rooster trainingen.

Wanneer je dit wilt of andere dan de standaard modules in de leergang wilt opnemen, doen wij je graag een aanbod op maat. Je kunt daarvoor contact opnemen met ons secretariaat, secretariaat@cmpartners.nl of telefoon 0852 10 05 31.

*Andere kortingsregelingen zijn bij de leergang niet van toepassing.

Data, locaties en inschrijven

Planning

Omdat de modules flexibel in overleg met jou ingepland worden op basis van de beschikbare data van de trainingsmodules, vind je hier geen planning.

Wanneer je voor de leergang wilt inschrijven, kun je contact opnemen met ons secretariaat, secretariaat@cmpartners.nl of telefoon 0852 10  05 31.

Wij helpen je graag persoonlijk met je planning en inschrijving voor de leergang.

Gerelateerde trainingen
"De RIVM contractmanager hebben een incompany leergang gevolgd inclusief de modules Financiën, Juridische zaken en SLA. Deze leergang is een aanrader voor organisaties die bezig zijn met professionalisering CM. Complimenten voor de deskundigheid van het vakgebied en de vorm van kennisoverdracht. "
Karin van Doremalen
Coördinator Facility Management en Contractmanagement

Download brochure

 • We zijn benieuwd naar je bevindingen. Om je te helpen bij je opleidingskeuze, nemen we eerdaags nog even contact met je op.

Bel mij terug