Door Kelly Turenhout
23 - 02 - 2015 - Contractmanagement

Nationale Contractmanagement Conferentie 2015

Contractmanagement, cost or profit center? Dit thema van de zesde Nationale Contractmanagement Conferentie was oogopenend en veroorzaakte een hoog gesprekgehalte. Op 10 februari 2015 verzamelden bijna 150 contractmanagers zich in het congrescentrum Antropia te Driebergen om bijgepraat te worden over nieuwe inzichten uit dit groeiende vakgebied. De inspirerende sprekers kwamen van prominente bedrijven zoals KPN Netco, LUMC, NS, VGZ, a.s.r, Atos, en organisator CM Partners. Daarnaast stond het onderling uitwisselen van gedachten en ervaringen hoog in het vaandel. Het centrale discussiepunt was de invoering van contractmanagement, maar ook soft skills en mentale training kwamen aan bod.

“Zo houden we met elkaar de ontwikkelingen in het vakgebied in beweging. We zitten nu op de juiste koers!” – Gert-Jan Vlasveld, CM Partners

Contractmanagement levert veel op

Gert-jan Vlasveld - Nationale Contractmanagement Conferentie 2015Wat is het nut en de waarde van contractmanagement? Ondanks het vakgebied Contractmanagement al 20 jaar bestaat, laat de praktijk zien dat dit nog niet voor iedere organisatie duidelijk is. Organisator CM Partners vond het daarom een goed thema voor deze conferentie. Gert-Jan Vlasveld, senior consultant bij CM Partners gaf invulling aan deze centrale vraag tijdens zijn opening keynote. Echter, onder de deelnemers bleek er geen eenduidige mening te bestaan op de vraag of contractmanagement tot een kostenpost behoort of tot een verdienmodel. Hangt dit dan toch af van de unieke situaties binnen organisaties?
Gert-Jan stelde onder andere dat het minimaliseren van transactiekosten in de uitvoeringsfase tot de taken van de contractmanager behoort. In de daarop volgende sessies kwam dit onderwerp herhaaldelijk terug. Het bracht dus enig stof tot nadenken. Missie volbracht. 

Nuttige praktijkvoorbeelden en oplossingen

Sprekers Nationale Contractmanagement Conferentie 2015

Na de opening volgde er een one-minute pitch van alle sprekers van de parallelsessies. Waarom moesten de deelnemers nu naar hún verhaal komen luisteren? De sprekers van

Atos, KPN Netco, NS, VGZ, a.s.r, LUMC, Het NIC, Proactis en nextevolution trachtten met al hun overredingskracht het publiek naar hun eigen sessies te lokken. Argumenten als ‘de meeste ervaring’, ‘frisse kijk op contractmanagement’ en ‘waardevolle leermomenten’ werden met een lach en een knipoog naar elkaar geopperd. Zoveel interessante praktijkvoorbeelden en de keuze uit drie sessies. Op deze manier werden deelnemers gemotiveerd om de cases met elkaar te delen tijdens de pauzes.

Deelnemers Nationale Contractmanagement Conferentie 2015Na de pitch stonden de eerste twee sessieronden op het programma. De cases werden helder beargumenteerd door de sprekers en er werden goede vragen gesteld door de deelnemers. De gepresenteerde successen en leermomenten gaven aanleiding tot reflectie en interactie. Dat is ook precies wat organisator CM Partners beoogt te bereiken met de jaarlijkse conferentie.
“De conferentie is ieder jaar inspirerend. Dit jaar is er met de inzet van een app en Twitter een hele sterke vertaalslag gemaakt naar interactie. Wat ik meeneem naar huis zijn vooral oplossingen die naar voren kwamen in de fantastische presentatie van KPN” – Ramona Bouw , KPMG  
Na zoveel inhoudelijke informatie werd het tijd voor lichaam en geest, een oppepper. Een mens presteert immers het best in top conditie. Performance coachWim Rombaut - Nationale Contractmanagement Conferentie 2015 Wim Rombaut deelde op enthousiaste wijze zijn kennis op het gebied van focus, concentratie en ontspanning, met tegelijkertijd een hands on lesje lichaamstaal. Toen Wim letterlijk de gong sloeg om het einde van zijn keynote aan te kondigen, konden de deelnemers weer opgeladen aan hun laatste parallelsessie beginnen.
“Leuk om op deze conferentie te zien dat het vakgebied aan het groeien is. Ik ben benieuwd naar de verdieping van de skills van de contractmanager de volgende keer. Vandaag vond ik het advies over besparingspotentieel in de budgetteringsfase erg waardevol; zo heb je vooraf alle handen op elkaar. En de ademhalingsoefening van Wim Rombaut, een leuke dimensie aan de mens in de contractmanager.” – Robert Molenaar, a.s.r.
Op  weg naar een markt van waardecontracten

Kate Vitasek Webcast - Nationale Contractmanagement Conferentie 2015De laatste keynote was van Kate Vitasek, een autoriteit op het gebied van strategisch relatiemanagement gedreven door innovatie. Via webcast kregen de aanwezigen een ‘kijkje in de keuken’ van de methode Vested®, een leidraad voor het beschrijven van een samenwerking in een contract. Kate vertelde hoe je duurzaam relatiemanagement kunt opbouwen. Essentieel, als je kijkt naar de overeenkomsten van de toekomst: waardecontracten.

Goed contractmanagement begint bij het openingsgesprek

Cabaretier David Jan Bal bracht op ludieke wijze een geweldige compilatie van de dag ten gehore. Deze afsluiting bracht een overduidelijke eindboodschap: ‘het begint bij het openingsgesprek’. Deelnemers konden voor vertrek tijdens een gemoedelijke borrel alles nog even laten bezinken.
De toon voor de volgende conferentie is alvast gezet. 16 februari 2016, zet u het in uw agenda?! 

Meer lezen?

Volg de komende weken de interviews met de inspirerende sprekers; op deze website of op social media via hashtag #6encc!
* Alle presentaties zijn exclusief beschikbaar voor deelnemers. 

Bel mij terug