Flik het conflict: conflicthantering

Door Kelly Turenhout

Flik je het conflict of word je er een onderdeel van? Conflicthantering gaat over het voorkomen van conflicten en over er weer uitkomen als je er toch in belandt. Conflicten hebben eigenlijk een dubbele betekenis. Aan de ene kant is het een uiting van onvrede, aan de andere kant is het een manier om zaken op scherp te zetten als dingen anders moeten. Conflicten kunnen daarom heel nuttig zijn; na een conflict kan immers een nieuwe, betere, situatie ontstaan.

Conflict: de onvervulde behoefte

Hoe je omgaat met conflicten verschilt per persoon. Stelregel is wel hoe assertiever je bent, hoe lastiger het wordt om zelf uit het conflict te blijven. Je wordt dan vaak ongemerkt onderdeel van het conflict in plaats van dat je er neutraal tegenaan kijkt.

Conflicten ontstaan vaak omdat mensen het niet met elkaar eens zijn en  vervolgens niet (meer) over de situatie kunnen praten. Er wordt dan alleen nog maar gereageerd op elkaars reacties in plaats van op de  oorspronkelijke grondslag van het geschil. De uitdaging is dan ook om uit te zoeken welke onvervulde behoefte onder het conflict ligt. Dit is de ingang naar de oplossing. En natuurlijk is daarbij de vraag of je aan die onvervulde behoefte van de ander kunt en / of wilt voldoen.

Van eis naar verzoek

De vraag om het vervullen van die behoefte dient de aard en vorm van een verzoek te hebben en niet die van een eis. Op een verzoek kun je namelijk nee zeggen zonder dat de ander zich tekortgedaan voelt. Bij het gebrek aan die optie is het toch een eis. En eisen levert vaak alleen maar weer nieuwe conflicten op.

Dus probeer bij conflicten uit te zoeken wat jouw eigen onvervulde behoefte is en, nog mooier, ook wat die van de andere partij is. Op dat niveau vind je de mooiste oplossing. De uitdaging ligt natuurlijk in het feit om de eventuele aantijgingen aan jouw adres niet persoonlijk op te nemen, maar te zien als een schreeuw om hulp, erkenning of empathie van de andere partij.

 

Meer weten? Dit was deel twee uit de serie ‘Vaardigheden’. Lees ook eens deel één over onderhandelen.

 

Bel mij terug