Stefanie ontdekt contractmanagement: AVG

Door Monique Liedtke

Stefanie Lamme - opleidingsadviseurIn mei stapte klantadviseur Stefanie Lamme in de wereld van contractmanagement specialist CM Partners. Alhoewel zij niet helemaal onbekend was met het vakgebied contractmanagement, wilde zij graag alle ins en outs weten over de aangeboden trainingen. Waarom zouden (toekomstige) contractmanagers nu een training moeten volgen bij dit contractmanagement expertisecentrum? Stefanie gaat op ontdekking en volgt daarom alle trainingen. Zij neemt je mee in haar kennismaking met de trainingen en het unieke karakter van de methode CATS CM. 

In deze eerste editie van de serie ‘Stefanie ontdekt contractmanagement’ deelt zij haar ervaring met de training Privacy en Implementatie AVG (GDPR), die inmiddels is opgevolgd door AVG-verwerkersovereenkomsten monitoren voor contractmanagers.

Op 25 mei ging de nieuwe Privacywet in. Er is veel over te doen, dagelijks krijg ik er in ieder geval  meerdere e-mails over. De training wordt gegeven door Robert Grandia van advocatenkantoor Legalz. Een leuke bijkomstigheid is dat ik via deze toer ook gelijk de andere collega’s uit het CM Partners netwerk ontmoet!

Na een korte introductie gaan we aan de slag. Robert begint met de vraag of we interesse hebben in een specifiek onderwerp. Al snel wordt duidelijk dat we eigenlijk allemaal deelnemen om zoveel mogelijk informatie over de AVG tot ons te nemen. We beginnen met een aantal definities. Wat houdt nu eigenlijk de verwerking van persoonsgegevens in? En welke rollen zijn er mogelijk? Ook wordt er gekeken naar de impact die de nieuwe wetgeving heeft op contractmanagement. Termen als verwerkersovereenkomst, meldplicht datalek, register verwerkersactiviteiten en functionaris gegevensbescherming komen aan bod.

De trainer besteedt veel aandacht aan de belangrijkste eisen en maatregelen en aan de implementatie van de AVG voor de contractmanager. De theorie wordt afgewisseld met opdrachten en een korte quiz. Het antwoord op de vragen krijgen we niet cadeau. We moeten het opzoeken in de wettekst. Een uitdaging en een mooie leerschool tegelijk. We komen er namelijk al snel achter dat we veel uit de wet moeten interpreteren en dat er nog geen jurisprudentie is om op terug te vallen.

Ik besef me na de training dat de nieuwe wetgeving veel verder reikt dan ik eerder had gedacht. Niets is standaard; per geval moet bekeken worden hoe je hiermee om moet gaan en hoe de wet geïnterpreteerd moet worden. Ik ben heel benieuwd naar de vernieuwde AVG training, die volledig gericht wordt op het monitoren van verwerkersovereenkomsten.

De volgende keer vertel ik meer over mijn ervaring na het deelnemen aan de CATS CM Foundation training, de methode die aan de grondslag staat van al onze contractmanagement trainingen.  Heb je nu al vragen? Mail of bel me gerust: stefanie.lamme@cmpartners.nl of 06- 212 24 076.

Bel mij terug