Onderzoek 2014 (2): profiel van een contractmanager

Door Gert-Jan Vlasveld

contractmanagerEen man van 48 jaar met een hbo opleiding en totaal 23 jaar werkervaring toont overtuigd zijn visitekaartje met de functieomschrijving ‘contractmanager’.

De man is in loondienst met een vast jaarinkomen van € 70.000 en net niet bonusgerechtigd. Dat vind hij natuurlijk best jammer, want als hij dat wel was geweest, had hij jaarlijks een bonus van gemiddeld € 7500 op kunnen strijken. Eigenlijk vindt hij zijn beloning dan ook iets te laag in verhouding tot de zwaarte van zijn functie als contractmanager aan de opdrachtgeverskant.

Zijn ervaring in contractmanagement (6 jaar) heeft hij opgedaan met een 38-urige werkweek, waarin hij 27 uur aan contractmanagement besteedt. Hij houdt zich aangaande dit vakgebied met name bezig met prestatiemonitoring, relatiemanagement, financiën en contractbeheer. Naar het rekenkundig gemiddelde gekeken, managet een contractmanager gemiddeld 21 miljoen aan contractwaarde. Echter, deze contractmanager managet – net als de meeste vakgenoten – een contractwaarde van zo’n vijf miljoen verdeeld over ongeveer vijf contracten. Hij weet dat er contractmanagers zijn die gemiddeld 60 contracten managen, maar dat weerspiegelt volgens hem niet de dagelijkse praktijk van de meerderheid in het contractmanagement veld. Met de contracteigenaren heeft hij een goede interactie. Desondanks kennen ze hem helaas weinig mandaat toe. Geeft dat hem onvoldoende bevoegdheden om zijn werk uit te voeren? Nee, dat blijkt maar weer uit de effectiviteit van zijn werkzaamheden. Wel vindt hij het werk in mindere mate efficiënt verlopen…

Onderzoek rol, de positie en de beloning van contractmanagers

Het hierboven omschreven korte profiel komt voort uit een deel van het resultaat van het onderzoek ‘De rol, de positie en de beloning van contractmanagers 2014′. Het is natuurlijk gemiddeld genomen. Bijvoorbeeld het feit dat de profilering een man betreft, betekent uiteraard niet dat er geen vrouwen in het vakgebied zijn. Echter, 73% van de contractmanagers zijn mannen. Bij CM Partners denken we dat dit nog een erfenis uit het verleden is. De (deeltijd)functie of rol van contractmanager vloeide in het verleden vaak voort uit typische functies die van oudsher door mannen werden uitgevoerd. De praktijk laat zien dat contractmanagement ook prima door vrouwen vervuld kan worden. We menen zelfs een groei in het aantal vrouwelijk contractmanagers waar te nemen.

Herken jij je, contractmanager?

Herken jij je in de omschreven contractmanager? Zo niet, waarom niet? Mandaat is een veelvoorkomend issue binnen organisaties. Of het ontbreken van mandaat, beter gezegd. Als we kijken naar het efficiëntie factor, wat zou daarin aan verbetering kunnen bijdragen? Hoe zou de relevante mandaat geregeld moeten worden volgens jou?

Deelnemen

Houd jij je bezig met contractmanagement? Mocht je geïnteresseerd zijn om de volgende keer aan dit onderzoek of relaterende onderzoeken van CM Partners mee te doen, geef je via deze mail op!

Bel mij terug